Main Entrance and Drop-OffMain Entrance and Drop-Off
Nurse StationNurse Station
Waiting Area and Coffee BarWaiting Area and Coffee Bar
Sub-Waiting Lounges and CorridorSub-Waiting Lounges and Corridor
Cyberknife Treatment RoomCyberknife Treatment Room
Kaiser Foundation Health Plan: South Bay Service Area New Cancer Treatment Center
Main Entrance and Drop-OffNurse StationWaiting Area and Coffee BarSub-Waiting Lounges and CorridorCyberknife Treatment Room
Project Details Back
Kaiser Foundation Health Plan: South Bay Service Area New Cancer Treatment Center
South San Francisco, CA

In response to the increased need for high quality designed radiation treatment facilities, this new 20,000 s.f. Cancer Center features four vaults: three with linear accelerators and one with Cyberknife radiotherapy, plus twelve exam rooms.

 

The exterior appears modern, crisp and sharp, reflecting the latest in technological advances in medical treatment. To balance the efficiencies of the exterior, the interior is softened with the shapes and colors of the earth. Wood panels bring a feeling of warmth, and organic shapes emulate the calming effect of the shoreline. In spite of site restrictions and urban density, daylight is distinctly present, unusual in radiation departments. Linear skylights and glazing provide visual cues and a path of travel that is clear and inviting. Finish materials, selected to ensure good indoor air quality, are low-emitting, recycled, rapidly renewable and easily maintained. Walls in critical locations are free of miscellaneous devices and are rich in botanical-themed artwork.

 

A key design feature is the waiting room courtyard, an open area for patients and family members to take a break from the intensity of the care environment and to take respite in the natural elements. Outfitted with data outlets and a wide screen TV, the waiting room coffee bar accommodates access to the outside world for family members as they provide their supportive presence to the patient during treatment and care.

Close