View towards Multi-Purpose Room AmphitheaterView towards Multi-Purpose Room Amphitheater
Rear Courtyard and Chess Play Area Rear Courtyard and Chess Play Area
Rear CourtyardRear Courtyard
LibraryLibrary
Lower School Classroom and Multi Purpose RoomLower School Classroom and Multi Purpose Room
Seven Hills School Master Plan, K-1 Classroom Building & Library, Multi-Purpose Room
View towards Multi-Purpose Room AmphitheaterRear Courtyard and Chess Play Area Rear CourtyardLibraryLower School Classroom and Multi Purpose Room
Project Details Back
Seven Hills School Master Plan, K-1 Classroom Building & Library, Multi-Purpose Room
Walnut Creek, CA

Originally built as a large ranch-style home, the existing 7-acre campus for this private school has evolved over time to include a variety of buildings in diverse architectural styles. RATCLIFF developed a master plan that establishes a cohesive campus layout, improves pedestrian and vehicular circulation and responds to the challenge of the steep hillside site by reorganizing outdoor spaces to correspond to adjacent indoor spaces.


The first project to be completed in the implementation of the campus master plan was a K-1 classroom building which takes advantage of views and solar access and creates a defined campus edge. The building is made up of four classrooms, administrative offices and other support spaces and features two outdoor shared patios with space for planting beds, art, and other outdoor activities.


The second project undertaken by the firm was the school library, multi-purpose room, and administration area. These buildings, totaling 10,000 s.f., represent the heart of the campus and are configured to create integrated, clearly defined indoor/outdoor spaces, and provide a sense of organization and separation between public and private areas.
A main path and two breezeways define the major circulation routes to different areas of the campus.


The buildings reflect the barn vernacular of the site and share simple roof forms with modest articulation to provide visual interest. The interior spaces emphasize the use of light colors on the walls and natural wood on the wainscot and ceilings. The multi-purpose room features large barn doors that open to an outdoor amphitheater used for performances and open air eating space. Outdoor spaces were programmed to accommodate for a variety of activities and include a play structure, climbing wall, human size chess board, an “archeology dig,” and a swimming pool.

Close