Entrance from Samaritan Drive and LobbyEntrance from Samaritan Drive and Lobby
Patient RegistrationPatient Registration
Dedicated Patient Access to Exam and Consultation RoomsDedicated Patient Access to Exam and Consultation Rooms
3rd Floor Patient and Family Seating3rd Floor Patient and Family Seating
Infusion BaysInfusion Bays
Ground Floor Imaging Patient and Family Seating Ground Floor Imaging Patient and Family Seating
Private Consultation RoomPrivate Consultation Room
Stanford Health Care Stanford Cancer Center South Bay
Entrance from Samaritan Drive and LobbyPatient RegistrationDedicated Patient Access to Exam and Consultation Rooms3rd Floor Patient and Family SeatingInfusion BaysGround Floor Imaging Patient and Family Seating Private Consultation Room
Project Details Back
Stanford Health Care Stanford Cancer Center South Bay
San Jose, CA
Ratcliff provided planning and design services for a four story 75,000 s.f. comprehensive outpatient cancer center (OSHPD 3). The essence of this project addresses the Mind, Body and Spirit of those along their cancer journey. With bold geometries to stimulate the mind, earthy materials to gravitate the body and bright white accents to move the spirit, this facility was designed to diffuse the stress and anxiety involved with overcoming cancer. The facility provides comprehensive care all in one location: private consultation and exams rooms, shared and private infusion bays, discreet waiting lounges, clinical laboratories, pharmacy, central resource library and café.


The design team engaged providers and end users in visioning sessions to determine the following patient-comfort priorities: simple clear circulation, repeated floor layouts, optimized daylighting and lines-of-sight. Work areas are located at the core, central to exam rooms, and corridors are located at perimeter glazing. Infusion bays are located on the top floor with views of the San Jose foothills.


Waiting options offer comfort, privacy, social interaction and connectivity and translucent glass creates the signature presence of light and provides a calming effect as patients move through the building. At the center of visual quietude is technological innovation in diagnostics, outpatient surgery, therapy and patient support.
Close