Washington Hospital’s Morris Hyman Critical Care Pavilion Honored by ENR California

< Back to News
Washington Hospital Morris Hyman Critical Care Pavilion

Washington Hospital’s Morris Hyman Critical Care Pavilion Honored by ENR California

Each year, ENR California assembles a group of judges, with varying specialties and expertise in the construction industry, to review, score and form a panel to determine Best Projects winners for the region. Ratcliff and our contractor partner, Rudolph & Sletten, were honored with the Award of Merit for Northern California for our teamwork on the Morris Hyman Critical Care Pavilion.  The new acute care facility adjacent to the existing main hospital. As the second phase of a multi-phased hospital replacement master plan, the four- story, base-isolated building provides 223,000 square feet of spacious hospital services. The building features a new Emergency Department that is approximately four times the size of the hospital’s previous ED, an expansive new ICU/CCU (48 beds), and a Med/Surg floor (68 beds). Ratcliff updated portions of the design, initially conceived ten years prior by another firm, to respond to dramatic technological advances such as implementation of electronic medical records, use of tablets and
personal electronic devices, wireless nurse call and communication systems; improvements in supply and waste streams; and, value engineering modifications to optimize the Hospital’s resources to
reduce first cost and optimize staff workflows. In addition to Construction Administration services, Ratcliff provided the following:

  • Pre-construction services of reviewing pre-bid RFI’s, document control, and constructability review
  • Cost savings analysis and redesign to reduce scope and high cost items
  • Validation of operations and medical equipment needs
  • Expansion of the hospital’s loading dock and redesign of the patient link to the balance of the hospital
  • Addition of outdoor ICU patient terraces
  • Redesigned main lobby
  • Reconfigured ED spaces for improved space efficiency
  • Expanded site design
  • Updated Master Plan that enhanced existing and proposed campus development and will provide a new central public circulation spine that organizes current and future campus buildings, patient  services, and vehicular and pedestrian circulation