Healthcare Design Showcase –Valley Health Center Downtown San Jose. Healthcare Design Magazine

< Back to News
Healthcare Design Showcase Cover

Healthcare Design Showcase –Valley Health Center Downtown San Jose. Healthcare Design Magazine

Healthcare Design as a field is rife with best practices and proven methods of delivering built environments. Yet, at the same time, every project is unique. Oftentimes success is found when project teams take what they already know and customize those solutions to answer the needs of a specific client, patient population, geographic region, and so on. That’s where the winners of this year’s Healthcare Design Showcase really shine. Ratcliff’s Valley Health Center Downtown San Jose was submitted and featured in the Showcase outlining detail project goals, challenges encountered and solutions identified.

Ratcliff delivered a three-story, 62,000-sf LEED Gold certified facility on budget and on schedule based on a cost planning process that began with a program analysis, a clear understanding of Owner goals, consideration for design quality, identifying site constraints and schedule impacts.

Situated at a transit gateway, served by a future BART station and a major bus corridor, the $39 million OSHPD-3 Center connects three multi-cultural vicinities that historically lacked access to medical services. The project, which included user group workshops involving the design team, the County, and designated community representatives, has had a tremendous impact on the local community.

A wide range of outpatient services are offered, including urgent care for adults and children, primary care for pediatric, OB/GYN and family medicine, behavioral health services, laboratory, pharmacy and radiology departments. Details include 12 urgent care exam rooms, 22 clinic exam rooms, 2 eye exam rooms, 12 pediatric and 12 OB/GYN exam rooms in a perimeter corridor and pod design. Providing primary and specialty care services under one roof allows great convenience.

Ratcliff incorporated sustainable design elements and composed the interior building architecture, colors and materials to reflect the multi-cultural clientele and the facility’ s urban downtown location. The building envelope allows in natural light, but keeps out heat and solar exposure in the warm climate. Visitors encounter natural light, wood paneling, clear wayfinding, and an LED star ceiling aimed at reducing anxieties. Large, sunny waiting rooms on upper levels afford views, and waiting room walls are treated for noise reduction.