< Back to Projects

/ County of Santa Clara Valley Health Center

Ratcliff delivered a three-story, 62,000-square-foot LEED Gold-certified facility on budget and on schedule based on a cost planning process that began with a program analysis, a clear understanding of Owner goals, consideration for design quality, site constraints and schedule impacts.

Situated at a transit gateway, served by a future BART station and a major bus corridor, the $39 million OSHPD -3 Center connects three multi-cultural vicinities that historically lacked access to medical services. The project, which included user group workshops involving the design team, the county, and designated community representatives, has had a tremendous impact on the local community.

Ratcliff incorporated sustainable design elements and composed the interior building architecture, colors and materials to reflect the multi-cultural clientele and the facility’s urban downtown location. The building envelope allows in natural light, but keeps out heat and solar exposure in the warm climate. Visitors encounter natural light, wood paneling, clear wayfinding, and an LED star ceiling aimed at reducing anxieties. Large, sunny waiting rooms on upper levels afford views, and waiting room walls are treated for noise reduction.

LOCATION

San Jose, CA

SIZE

62,000 SF

METHOD

  • Design Bid Build

SERVICES

  • Architecture
  • Interior Design
  • Planning
  • Programming