D/B SJSU Health & Wellness Center Recognized for Sustainability, Health + Wellness

< Back to News
SJSU Health Wellness Center

D/B SJSU Health & Wellness Center Recognized for Sustainability, Health + Wellness

  • SJSU Health & Wellness Center receives Best Practice Award, California Higher Education Sustainability Conference
  • SJSU Health & Wellness Center receives Award of Merit, Higher Education, ENR

Ratcliff and Blach Construction, the design-build team, engaged in a series of user meetings, where intensive user input led to the inclusion of a wellness and health lounge and a “stress free zone” for quiet, private rejuvenation. The interior, based on the concept of a “pod planning” model, provides private spaces for physicians and counselors and an open plan concept for support and administrative services.

The Student Wellness Center’s modernist design blends with the diverse campus architecture and is well suited to its prominent site. Conceived from one of the major styles developed on campus, the building successfully melds outside and inside by establishing new gathering spaces with sensitive landscaping, façade design and material selections, all the while aligning planning and budget with campus integration as the ultimate goal.

The SWC was designed and built as a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold-equivalent project. Numerous sustainable principles were implemented, such as optimized energy performance, water-efficient landscaping and maximum use of daylight.

A generous 15-foot floor-to-floor height allows daylight through to the interior. Exam rooms have transom windows above the door to allow daylight to enter without compromising privacy. Ample interior height also provides flexibility of changing program elements and building use. Mechanical infrastructure and larger spaces can be developed for future changes as the center matures and needs evolve.