UC Berkeley School of Law Addition and Renovation Recognized for Gracefully Connecting Old and New

< Back to News
UC Berkeley School of Law Addition

UC Berkeley School of Law Addition and Renovation Recognized for Gracefully Connecting Old and New

  • UC Berkeley School of Law Addition wins SCUP / AIA-CAE Excellence in Architecture Award
  • UC Berkeley School of Law receives Honor Award by AIA East Bay
  • UC Berkeley School of Law recognized with Award of Merit in ENR CA Best Projects
  • UC Berkeley School of Law receives Honor Award in Top 5 Landmark Libraries by Library Journal
  • UC Berkeley School of Law recognized with Notable Award by IIDA Northern California
  • UC Berkeley School of Law receives Honor Award by SARA

Ratcliff developed a multi-phased solution that included three phases of strategic renovations to existing structures, and a fourth phase which focused on construction of a new addition. In the first three phases, two small existing 32-seat classrooms were transformed, and an existing 100-seat classroom was renovated into a new Moot Court / 62-seat classroom with interactive AV. In addition, the project included the creation of a new 56-seat Distance Learning classroom, new student lockers, 20 new faculty offices/ conference room, new student journals and group work space  with specialized office furniture system and hotelling conference rooms. The final phase of the project, the South Addition, includes a modernist, glass-enclosed pavilion that serves as the school’s distinctive new point of entry. The 55,000 square foot building, constructed one level above ground and two below on the site of a former courtyard, respectfully enhances the adjacent law school complex while creating new opportunities for open space. The project houses Berkeley Law’s renowned library collection and includes a 75-person state-of the art classroom, food service, reading rooms, informal areas for studying and socializing, and a park-like rooftop garden that provides plentiful outdoor seating and beautiful views to San Francisco and the Golden Gate Bridge. Sustainable features are integrated throughout the design and include the rooftop garden and landscaped plazas, sustainably harvested wood, efficient lighting and engineering, water conservation, and healthy indoor air quality. Both new construction and commercial interiors for the renovation received LEED certification from the USGBC.