< Back to Projects

/ Proof School Campus Tenant and Seismic Improvements

Proof School retained Ratcliff to determine how best to live their mission of “discovery and exploration across the curriculum” in their new San Francisco campus. The project team worked to convert and seismically retrofit a 17,000 sf, one-story with basement and mezzanine, shelled space to house a range of flexible, transparent and connected learning / teaching environments. Having an active, dynamic and multi-use space to learn and teach was critical to the school founders.

The building’s floor plate is long and narrow so the team focused on creating horizontal and vertical visual corridors between the floors to promote a sense of community. Each space was also designed to foster both academic and social development. Particular attention was paid to the selection and use of durable materials, color, light fixtures, and finishes to add visual interest while, at the same time, allow for creative and flexible use of each space. For example, different colors are used to distinguish space types: learning, common, administration, and break-out.

In an urban setting without an outdoor area available, the multi-use space supports learning, assembly, and recreational activities. The program features two science labs and seven general classrooms, five break-out rooms, administrative offices, a servery and pickle-ball court. To promote learning on display, writing wall surfaces are maximized and a carpet pattern was designed to be used as a math problem for students to solve. Each Proof school space is defined to promote playful yet substantial exploration.

LOCATION

San Francisco, CA

SIZE

17,000 sf SF

METHOD

  • CM at Risk
  • Design-Assist

SERVICES

  • Architecture
  • Interior Design
  • Programming
  • Renovation