< Back to Projects

/ Stanford Cancer Center South Bay

Ratcliff provided planning and design services for a four story 75,000 s.f. comprehensive outpatient cancer center (OSHPD 3). The essence of this project addresses the Mind, Body and Spirit of those along their cancer journey. With bold geometries to stimulate the mind, earthy materials to gravitate the body and bright white accents to move the spirit, this facility was designed to diffuse the stress and anxiety involved with overcoming cancer. The facility provides comprehensive care all in one location: private consultation and exams rooms, shared and private infusion bays, discreet waiting lounges, clinical laboratories, pharmacy, central resource library and café.

The design team engaged providers and end users in visioning sessions to determine the following patient-comfort priorities: simple clear circulation, repeated floor layouts, optimized daylighting and lines-of-sight. Work areas are located at the core, central to exam rooms, and corridors are located at perimeter glazing. Infusion bays are located on the top floor with views of the San Jose foothills.

Waiting options offer comfort, privacy, social interaction and connectivity and translucent glass creates the signature presence of light and provides a calming effect as patients move through the building. At the center of visual quietude is technological innovation in diagnostics, outpatient surgery, therapy and patient support.

LOCATION

San Jose, CA

SIZE

75,000 SF

METHOD

  • Design-Assist
  • Pre-Construction

SERVICES

  • Architecture
  • Interior Design
  • Planning
  • Programming