< Back to Projects

/ UC Berkeley School of Law

Initially intended to increase capacity for the Law Library collection, the Berkeley Law project evolved into a major, phased, adaptive reuse and addition that addressed numerous deficiencies in the existing complex. The first major renovation project consolidated 12,000-square-feet of student groups and various law journal spaces into one unifying area the lower west level and converted the former student space into greatly needed new faculty offices. The new South Addition houses highly efficient library stack space and a combination of reading rooms, seminar spaces, computer labs, library staff offices, and collection services in two light-filled underground levels. Large skylights and open stairways serve as an inviting environment in the above-grade level, complete with a large classroom flanked by a cafe for interactive study and social gathering. A second level roof-deck garden above the addition provides plenty of outdoor seating with a connection to the main reading room and a footbridge to the Steinhart Courtyard. The new addition is designed to achieve LEED® Gold certification.

LOCATION

Berkeley, CA

SIZE

110,000 SF

METHOD

  • CM at Risk

SERVICES

  • Architecture
  • Interior Design
  • Planning
  • Programming
  • Renovation